Tankoparsa

Parsa kuuluu vihanneksiin. Parsaksi kutsutaan yleensä Asparagus-sukuun kuuluvan ruokaparsan nuoria versoja.

Parsa on kevään ja alkukesän nautinto.

Valkoinen ja vihreä parsa ovat itse asiassa sama kasvi. Vihreän parsan sato korjataan, kun versot ovat kasvaneet n. 15cm korkuisiksi. Valkoista parsaa saadaan korjaamalla sato ”maan alta” heti kun versojen kärjet ovat pinnalla. Järvenkylällä on vain vihreitä parsoja ja niitä kahta eri lajiketta, tummempaa ja vaaleampaa.

Pienet ja ohuet parsat maistuvat myös raakana, mutta ne saattavat aiheuttaa joillekin allergisia oireita.

Parsan valmistus on helppoa ja yksinkertaista! Leikkaa tyvestä kova ja puumainen osa pois. Sido parsoista nippu ja keitä parsat kattilassa pystyasennossa jolloin kovempi tyvi keittyy ja pehmeämmät nuput höyrystyvät. Asettele hyvin valutetut parsat lautaselle ja kaada päälle sulatettua  voita. Viimeisen silauksen antaa raastettu voimakas juusto kuten Mustaleima.

Lisukkeistaan parsa tunnetaan

Klassisin lisuke parsalle on hollandaisekastike. Vaihtelun vuoksi parsan voi tarjoilla vaikkapa verigreippi-voikastikkeen, appelsiinilla maustetun Maltaice-kastikkeen tai rakuuna-voikastikkeen kera. Yksi keväisimmistä yhdistelmistä on parsa savulohen ja korvasienimuhennoksen kanssa.

Parsaa on myös helppo valmistaa uunissa tai voit kääriä ne pekoniin ja grillata. Parsa kypsentyy herkulliseksi myös Airfryerissa.

Selaa Järvenkylän

suosittelemia parsareseptejä: