Vadelma

Tunnelivadelma

Vadelma tunnettiin maassamme menneinä vuosina luonnonmarjana, jota poimittiin luontaisilta kasvupaikoilta, kuten lehdoista ja kallioiden kupeista sekä hakkuu-aukeilta. Luonnonvadelmasta on valmistettu ennen kaikkea hilloa, joko sellaisenaan tai esimerkiksi kuningatarhilloa mustikan kanssa.

Järvenkylän maatilalla viljellään skotlantilaista Glen Ample lajiketta, jonka satokausi on heinä- elokuussa. Lajike on myöhäinen ja erittäin satoisa. Vadelmat ovatkin suurikokoisia, kartiomaisia ja mehukkaita, sekä kestävät hyvin kuljetusta ja varastointia.

Vadelma on hienoarominen marja, joka sopii erityisesti jälkiruokiin. Sen käyttöä kannattaa lisätä myös viikoittaisessa ruokavaliossa, vaikkapa suoraan pakasteesta sulatettuna. Vadelma on todettu sisältävän paljon fenoliyhdisteitä, ja se kuuluu terveysvaikutteisten elintarvikkeiden parhaimmistoon.

Karhunvadelma

Karhunvadelman suuret ja makeat marjat sopivat erinomaisesti useisiin käyttötarkoituksiin, kuten jälkiruokien koristeluun, hilloihin, mehuihin sekä ne kestävät hyvin pakastusta. Marja on umpinainen, eikä siitä irtoa kantaa kuten vadelmasta. Satokausi on lajikkeesta riippuen elo-syyskuussa ja kestää noin kuukauden.